Bilservice

Den komplette guide til bilservice

Hvornår skal din bil til syn? Hvor kan du få bilen efterset, og hvad kan du selv gøre for at passe godt på din bil?

Mekanikker igang med at trække oliepinden ud i motorrummet på en bil

Hvorfor er et serviceeftersyn en god ide?

Jævnlige serviceeftersyn af din bil er vigtigt for at undgå eller opdage skader og problemer i tide. Dette forlænger ikke blot bilens levetid, men sørger samtidig for din sikkerhed på vejene.

Et besøg hos en mekaniker kan hurtigt blive en pebret fornøjelse. Ved at opdage eventuelle driftsproblemer, slipper du for pludselig at skulle betale en mindre formue for at få skaden udbedret. 

Det varierer fra bil til bil, hvornår det er tid til et servicetjek. Her spiller forskellige faktorer ind, der bruges til at vurdere, om du bør få bilen serviceret. 

Hvor ofte skal bilen til service?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvor ofte du bør få bilen forbi et autoværksted. Dette afhænger typisk af dit kørselsmønster og bilens alder. 

Kørselsmønster og kilometerintervalKilometertælleren på en bil med 273.299 kørte kilometer

Mellem 5000 km og 50.000 km. Så meget kan intervallet faktisk variere mellem, du bør få efterset din bil. For langt de fleste er intervallet dog mellem 10.000 og 30.000 km. 

Dette betyder i praksis, at for hver gang din bil har kørt et sted mellem laveste og højeste interval, bør du besøge en automekaniker.
 

Kører du årligt mindre end laveste interval, altså 10.000 km, gælder det såkaldte årsinterval. Dette betyder at du enten årligt, eller hvert andet år, bør få din bil serviceret. 

Bilens alder? Betyder den noget?

Det korte svar er ja. I takt med at bilen bliver ældre, og kører flere kilometer, jo oftere bør den også gennemgå et serviceeftersyn. Kører du årligt mindre end de føromtalte 10.000 km, er bilens alder bl.a. med til at afgøre, om du bør få foretaget et serviceeftersyn hvert eller hvert andet år. 

 

Hvilket værksted skal du vælge til næste serviceeftersyn?

Der er i dag frit valg på alle hylder, når det kommer til servicering af din bil. Der findes overordnet to typer af autoværksteder.

Autoriseret autoværksted

Et autoriseret værksted kan i langt de fleste tilfælde servicere alle biltyper og mærker, herunder både udskifte slidte dele, foretage eftersyn eller reparere skader på bilen. Garantien på bilen vil ligeledes fortsætte, også selvom du ikke bliver serviceret på et af bilfabrikantens værksteder. 

 

Der er dog, som ved det meste andet, enkelte undtagelser.

  • Hvis du skal have udbedret en skade under reklamationsret eller fabriksgaranti.
  • Hvis du skal have foretaget en reparation under en ny garanti, som følge af en tidligere reparation. 
  • Hvis du har en serviceaftale indskrevet i din bils købsaftale.

 

Husk altid at få et stempel i bilens servicebog, samt en faktura på det arbejde der er lavet, da det er dit ansvar at bevise, at bilen er serviceret korrekt. Det er meget vigtigt, at de punkter der står i servicebogen gennemgås, for at bevare bilens garanti. 

Bilfabrikantens autoværksted

Vælger du et autoriseret værksted til netop dit bilmærke, er det din garanti for, at der anvendes 100% originale dele. Du kan derudover være sikker på, at mekanikeren ved alt om netop dit bilmærke og model, og at bilen serviceres efter det servicebogen foreskriver. 

 

FIND ET AUTOVÆRKSTED

 

Regler for syn af bil 

Serviceeftersyn er frivilligt, mens bilsyn er obligatorisk. Så enkelt er det dog ikke helt - her får du en kort introduktion. 

Et bilsyn er lovpligtigt og skal første gang foretages 4 år efter, din bil er blevet registreret. Derefter indkaldes bilen til syn hvert andet år, med mindre du frivilligt har fået bilen synet i mellemtiden, eksempelvis i forbindelse med et salg. Ved synet tjekkes bilens sikkerhed, niveau af forurening, alt imens det sikres at bilen fortsat overholder alle lovens regler. 

Et serviceeftersyn er derimod frivilligt, men det anbefales at følge de serviceintervaller, der er beskrevet i bilens servicemanual. Et serviceeftersyn er til for at opfange små problemer, inden de udvikler sig, og naturligvis hvis der er sket skader på bilen. Udvikler problemerne sig kan de i værste fald kan medføre en høj værkstedsregning, hvis ikke de behandles i tide.

5 gode grunde til serviceeftersyn

Selvom du måske ikke synes at bilen fejler noget, er det en rigtig god ide regelmæssigt at få den kigget igennem i sømmene. 

Her er 5 grunde til hvorfor: 

  • Nedslidte dele udskiftes.
  • Potentielle problemer opdages i tide.
  • Brændstofforbruget vokser hvis ikke bilens dele vedligeholdes. 
  • Hvis dele sætter ud, bliver det ofte meget dyrt.
  • Bilens garanti frafalder, hvis ikke serviceintervallerne overholdes.

Ved at overholde bilens serviceintervaller kan du føle dig helt tryg, når du færdes på vejene. 

Sådan kan du selv lave bilservice

Ikke alt behøver at være kompliceret, og der er faktisk et par ting du selv kan gøre, for at passe bedre på din bil. 

Hvordan tjekker du olie på bilen?

En oliepind bliver tørret af i et stykke hvidt papir

Hvis du kører med for lidt olie, skader det bilens motor og andre vitale dele. Dette kan medføre høje omkostninger for dig hos mekanikeren, som følge af en nødvendig udskiftning.

Husk at tjekke bilens olieniveau, som minimum efter hver 1.000 km.

Det er ligeledes vigtigt at køre med den rigtige motorolie. Tjek hvilken type din bil skal bruge i instruktionsbogen, eller spørg hos din servicepartner.  

 

 

 

Er sprinklervæske vigtigt?Der bliver påfyldt sprinkervæske i motorrummet på en rød bil

Ja! Spinklervæske hjælper i al sin enkelthed med at holde for- og bagruden rene hele året, så dit udsyn aldrig hæmmer kørslen. 

Der findes både sprinklervæske, der er beregnet til sommer og vinter. Om vinteren kan ruderne dækkes af sne, is og mudder fra kørebanen. Det anbefales derfor at anvende frostsikret sprinklervæske ned til -25 grader. 

I de varmere måneder, er det ofte insekter, der fedter ruderne til og nedsætter udsynet. 

Her kan du blot bruge almindeligt (og billigere) sprinklervæske. 

Husk jævnligt at tjekke om bilens beholder er fyldt. 

Minimum Dækmønster

Dine dæk er det eneste der har direkte kontakt med vejen, og det er derfor vigtigt, at de har det rigtige tryk og opfylder kravene til mønsterets dybde. Find alt du skal vide om dæk i vores store dækguide. 

FÅ ET GRATIS SERVICETILBUD

Uanset om din bil har brug for en kærlig hånd eller det blot er ved at være tid til et serviceeftersyn, kan du få gratis og uforpligtende tilbud fra automekanikere, der kan klare netop det du efterspørger. Indsats blot din nummerplade i søgefeltet, så er du i gang. 

Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreparation.dk