blog_image

Alt du skal vide inden du skal købe ny bil

Står du og overvejer at købe ny bil, måske er det din allerførste bil? Altom-bilreparation.dk har samlet en guide til dig, som gerne vil have et overblik over vigtige ting, du skal have styr på, inden du foretager dig et bilkøb.

Der er ikke noget værre end at begive sig ud i et dårligt vejr på den 2-hjulede jernhest. Du kender vel godt tanken om en varm bil, der kan flytte os fra A-B i stedet for at stå og vente på bussen i regnvejr. Bilen kan være med til at skabe et frirum og lader os bekymre os mindre, om hvordan vi kommer frem og mere om, hvor vi skal hen. Dog lever vi også i et samfund, hvor en øget frihed i form af en bil, kræver et øget ansvar. Det er vigtigt at gøre sig nogle tanker, inden man foretager sig et bilkøb. Privat økonomi, behovsafdækning og forsikring er ting, der skal tages til overvejelse, før du beslutter dig. Vi vil i denne guide fortælle dig, hvad du har brug for at vide, inden du skal købe ny bil.

Indhold

Estimeret læsetid: 5 min.

Planlæg dit bilbudget

Legetøjsbil og stabling af mønter ved køb af ny bil.

Mange ved faktisk ikke, hvad det egentlig koster at eje en bil. Udgiftsposterne kan være mange og det er derfor vigtigt at danne sig et overblik over de samlede udgifter. Her kommer et bilbudget ind i billedet. Budgettet har til formål at give dig et overblik over dine indtægter og udgifter i forbindelse med dit bilkøb. For de fleste, vil et bilkøb ligge højt på listen over udgifter, det er derfor værd at have fokus på. Mange af posterne i dit bilbudget vil for det meste være åbenlyse, som brændstof og forsikringer, men det er de uforudsete udgifter, der gør det vigtigt at have et budget. Uforudsete udgifter kan være dét der afgør, om du i sidste ende rent faktisk har råd til en bil eller ej.

Altom-bilreparation.dk har nedenstående samlet 4 ting, som er værd at have med i dit budget:

  • Brændstof
  • Parkering
  • Reparation
  • Forsikring.

 

Brændstof

Dit forbrug af brændstof kan hurtigt løbe op, og der er også stor forskel på, hvor langt biler kører på literen. Altom-bilreparation.dk har samlet 10 nemme råd, der kan forbedre din brændstofsøkonomi. Her kan du bl.a. finde ud af hvilke køremåder, der sikrer dig et mindre forbrug af benzin eller diesel. Vægten af bilen har også afgørelse for, hvor meget brændstof din bil forbruger, da motoren ikke skal trække lige så meget.

 

Parkering

Parkering er en af de mere skjulte udgifter på bil budgettet og kan variere meget. En god huskeregel kan være at medregne beboerlicens og parkering på jobbet i dit budget.
Nogle gange skal biler på værksted, hvilket kan blive temmelig dyrt. Du kan forebygge skader ved at få et serviceeftersyn regelmæssigt, som vil sige 1 gang om året cirka.   

Forsikring

Til sidst er der forsikring af bilen. Ansvarsforsikring er et lovkrav i Danmark og høre altså hjemme, som en fast post i budgettet. Forsikringen dækker skader, som du og din bil udsætter andre. Hertil vil der være andre forsikringer, som kan dække dig yderligere som f.eks. tyveri. Vi har samlet 5 værdifulde forsikringer du skal kende til.

Du bør altså derfor opstille et budget der tydeliggør hvilke udgifter du har fra bilen og hvilke indtægter du har til rådighed. En bil er nemlig ikke en investering, men hører mere til i forbrugskassen. Det derfor også vigtigt at vide værditabet.

 

 

Hvad koster et billån?

Information omkring billån på 200.000 kr. når du skal købe ny bil.

 

Det er langt fra de fleste, som har råd til at købe en bil. Hvis du ikke har pengene til at købe bilen kontant, kan du overveje at optage et billån. Du skal som udgangspunkt altid regne med at lægge minimum 20% af bilens købspris som en udbetaling ved lånets start. Dvs. hvis bilen for eksempel koster 200.000 kr. skal du betale 40.000 kr. til at starte med.

Hvad koster et billån så?

Prisen på et billån er forskelligt og afhænger meget af, hvor du har tænkt dig optage lånet henne.

Du skal kunne stille til sikkerhed for lånet, hvilket du kan gøre ved sætte bilen som pant. Når du optager et lån, vil du oftest kunne tilbagebetale lånet i op til 10 år. Minimumsalderen for at optage et lån er 18 år og du skal have en sund økonomi. For at finde ud af, hvad et billån koster har vi givet nedenstående eksempel, med et bilkøb på 200.000 kr.

https://altom-bilreparation.dk/upload/editor/16133840771886688475.jpg

Priseksempel på et billån

Udlånsrenten er de penge, som du betaler til din bank, når du låner penge af dem.

Etableringsgebyr er det gebyr du betaler ved oprettelsen af lånet.

Variabel tinglysningsafgift er en offentlig registrering af rettighederne over fx en bil. Det er det beløb du betaler i afgift til staten for at tinglyse et dokument. Den består af 2 dele, et fast grundbeløb (1750 kr.) og en variabel værdiafgift, som denne.

Fast tinglysningsafgift er det faste grundbeløb på 1.750 kr. for dit skøde

I dette eksempel vil man som start, betale 40.000 kr. som er 20% af købsprisen. Du skal betale 2.026 kr. om måneden, i 96 måneder fra det totale beløb.

De samlede omkostninger for at tage hele billånet, vil ende på 34.424 kr.

Et alternativ er at få finansieret bilen hos din bilforhandler. Renten kan nogle gange være billigere hos bilforhandleren, derfor er det afgørende, at du ved, hvad dine alternativer er. Dette kan for eksempel være at optage et billån via en ejerbolig med friværdi. Lånet kan optages hos et realkreditinstitut. Hvis du vælger en bilforhandler, skal du dog vide, at bilforhandlere oftest får provision for at formidle lånet til dig - hvorfor de typisk vil lave prøve at smide flere ting med i handlen. Lav derfor altid dit hjemmearbejde, inden du beslutter dig for, hvor du vil fortage dit lån.  

 

Hvad er vægtafgift/grøn ejerafgift?

Balancering af mønter

 

Under et bilkøb er der mange faktorer der spiller ind og man kan oftest have mange spekulationer om hvad købet indebærer, hvad er vægtafgift/grøn ejerafgift f.eks.?

Afgiften blev indregistreret i 1910 og havde det formål, at indsamle penge til at vedligeholde vejene. Jo tungere en bil er, jo mere belastning har det på vejene, hvilket betyder vejene skal repareres oftere.

Afgiften er også reguleret i forhold til, hvilket brændstof dit køretøj benytter sig af. Biler der er produceret før afgiftens start i 1910, betaler grøn ejerafgift og bliver vurderet ud fra brændselstype. Inden du køber din bil, skal du altså tage højde for, hvor meget brændsel din kommende bil bruger. Jo længere din bil kører på literen, jo mindre vil din grønne ejerafgift blive.

 

Værditab af biler

Stabling af mønter ved siden af rød bil.

 

En vigtig ting, at tage med i dine overvejelser, når du skal købe ny bil, er værditabet. Værditabet kan nemlig være afgørende for, hvor meget du kan få for din bil, hvis du gerne vil sælge den videre på et tidspunkt. Det er svært at vurdere, hvor meget din nye bil kommer til at falde i værdi. Bilens pris er typisk afhængig af, hvilke modeller der kommer på markedet. Derudover afhænger det også af det udbud og efterspørgsel der er på netop din bil.

En god tommelfingerregel er at regne med at din bil vil tabe 16-25% om året. Man vil under normalt brug køre 15.000 – 20.000 kilometer pr. år. Et værditab er altid størst i starten, da man plejer at sige bilen mister 20% værdi så snart du har købt den. Senere hen vil værditabet blive mere jævnt. Du skal derfor altid sikre dig at få størst mulig rabat, når du skal købe ny bil.

Ting som ekstraudstyr til din bil, som interiør, gps og parkeringssensor, vil ikke være til din fordel i sidste ende. I forhold til dit værditab af din bil, bliver man ikke kompenseret særlig meget for ekstra udstyr. Den billige model, af den samme type bil, vil næsten have samme værdi som en bil med ekstra udstyr. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du egentlig har brug for ekstra udstyr, inden du skal købe ny bil.

Her kan du læse mere om værditab, og hvilke bilmærker der taber mindst værdi.

Blev du klogere på, hvilke overvejelser du skal gøre dig inden dit bilkøb, er du velkommen til at dele din oplevelse med os herinde i kommentarfeltet.

 

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreparation.dk