blog_image

Dækguide - Den komplette guide til din bils dæk

Estimeret læsetid: ca 5 minutter

Med den komplette dækguide fra Altom-bilreparation.dk, vil du blive guided gennem alt du skal vide om din bils dæk. Dækkene er det eneste på bilen, der er i direkte kontakt med vejen. De udgør derfor en væsentlig faktor for både bilens sikkerhed, ydeevne og brændstoføkonomi. .

I takt med at vejret og temperaturerne ændrer sig, bør du sikre dig at dine dæk passer til vejrforholdene. Selvom vi i Danmark ikke altid oplever sne i vintermånederne, er temperaturen i både luften og i vejen ofte så lav, at det ikke er forsvarligt at køre med sommerdæk

Anbefaling: Du bør skifte mellem vinterdæk og sommerdæk 2 gange årligt.

17 biler ses bagfra holde i kø på en motorvej

Hvor ofte skal man skifte dæk?

Fra slutningen af oktober og til slutningen af marts, bør du som hovedregel køre på vinterdæk. Ved temperaturer under +7 grader, er vinterdæk det bedste valg.

Det danske vejr kan ofte være ret uforudsigeligt, med temperaturer over +7 grader i oktober, eller under i marts. Det er derfor også vanskeligt, at give et præcist tidspunkt på, hvornår du bør skifte til vinterdæk eller sommerdæk.

Hold derfor øje med vejrprognoserne, når du skal til at skifte dæk. Skift hellere dine dæk på bilen lidt for tidligt end lidt for sent. Klarer du ikke selv dækskiftet, bør du et par uger inden booke en tid hos et autoværksted.

 

FIND EN AUTOMEKANIKER

 

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Det er en god ide at køre med dæk der passer til sæsonen. På den måde giver du din bil de bedste betingelser. Du skal skifte dæk på bilen på baggrund af årstiden fordi...

... din bremselængde er kortere.

... dit vejgreb er bedre.

... din kontrol med bilen forbedres.

... dine dæk slides langsommere op.

... din brændstoføkonomi er bedre.

... din generelle sikkerhed øges uanset underlag.

Hvad er helårsdæk, og kan de ikke bruges?

Som navnet antyder, er denne dæktype beregnet til at køre med hele året. Dette har både sin klare fordele og ulemper, og det afhænger meget af, hvor ofte og hvor du kører henne.

Ved at anvende helårsdæk skal du ikke tænke på at skifte dæk på bilen, før de er nedslidte. Det er derfor også typisk en billigere løsning. Vinteren i Danmark er ofte forholdsvis mild, hvor helårsdæk fortsat give den nødvendige sikkerhed og ydeevne. 

Helårsdæk kan altså sagtens være en mulighd for dig. Du bør du overveje om dækket, med dit kørselsbehov in mente, vil være bedre end at skifte mellem vinterdæk og sommerdæk. 

Har du en rigtig dækstørrelse?

Alle dæk har en kombination af tal og bogstaver indgraveret i gummiet på siden af dækket. Disse viser informationer om dækkets størrelse.

På billedet ses et dæk med kombinationen 205/45R17. 

Et bildæk med størrelsen på dækket markeret i gummiet

Det første tal, 205, indikerer dækkets bredde i millimeter, mens de næste to cifre, 60, er et udtryk for dækkets højde i procent i forhold til bredden. Dækket på billedet, har altså en højde der er 45 procent af bredden.

Det sidst tal, 17, angiver fælgens højde i tommer.

Bogstavet R står for ”radial” og er et udtryk for dækkets konstruktion. Langt størstedelen, af alle køretøjer med dæk, kører med radialdæk. Hvis tallet ikke længere kan ses, ville du kunne inde et dækguide til dine specifikke dæk, på firmaets hjemmside. Hvis du ikke kan finde et dækguide, kan du altid spørge den lokale mekaniker om hjælp.    

TIP: Tjek indersiden af venstre fordør. Her finder du både den dækstørrelse og dæktryk til din bils egen dækguide (brugermanual). 

Hvordan finder du din dækbelastning? 

Alle dæk har en hastighedsmærkning, der indikerer den maksimale belastning, dækket kan klare. Dette er indikeret ved et tal bestående af to cifre, efterfulgt af ét bogstav, eksempelvis 93W, som vist på billedet.

Et dæk ses med belastnings- og hastighedsgrænsen markeret i gummiet

Begge dele giver ikke umiddelbart mening for det utrænede øje, og det kan da også kun tydes ved et kig på et hastigheds- og belastningsindeks.

Tallet 93 indikerer den maksimale belastning i kilo, som dækket kan klare. Omsat til kilogram, svarer 93 til en belastning på 650kg.

Bogstavet ”W” indikerer hvor høj en hastighed dækket er udviklet til at køre med. Et ”W” betyder en maksimal hastighed på 270 km/t. Det er vigtigt at du kører med dæk svarende til din bils tophastighed.

Foretager du en korrekt bildæk opbevaring?

Det spiller en væsentlig rolle for dine dæks levetid, at de opbevares korrekt, når de ikke sidder på bilen.

Dine dæk bør opbevares tørt, køligt og i et mørkt rum, hvilket bremser dækkets aldringsproces mest muligt. Du bør derfor ikke gemme dækkene i skuret i haven eller på loftet, hvor temperaturerne, hovedsageligt i sommermånederne, kan blive forholdsvis høje.

Et blåt metalstativ med rækker af bildæk

Dæk med fælge opbevares bedst i en stabel, mens dæk uden fælge bør opbevares stående. Husk også at rengøre og tørre dæk og fælge, inden du gemmer dem væk. Se efter skader på dæk eller fælge og tjek med fordel også dækmønsterets dybde, så du sikrer dig at dækkene fortsat er anvendelige, og overholder lovkravene på området.

Flere og flere vælger at sende dækkene på et såkaldt dækhotel. Dette sker ret beset bare på et værksted eller dækcenter, hvor dækkene opbevares og hvor af- og påmontering klares mod betaling.

FIND ET AUTOVÆRKSTED

En god idé er at tage et billede af dine dæks datomærkning og fabrikantens navn. På den måde kan du dokumentere hvilke dæk der er dine, hvis der mod forventning, skulle opstå forvirring eller uklarhed omkring dækkene. 

Hvis du følger Altom-bilreparations dækguide, er du sikker på at være godt kørende uanset årstiden. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk