blog_image

Forsikring af bil - 5 værdifulde forsikringer du skal kende til

Estimeret læsetid: ca. 5 minutter

Har du en forsikring der laver over forsikring af bil? Hvilke forsikringer skal du have i følge loven og hvilke bør du tegne, hvis uheldet en dag er ude? Der er mange spørgsmål der hober sig op, når du skal tegne en forsikring af bil.  

I Danmark er det i følge loven kun nødvendigt at tegne en ansvarsforsikring, men det er en rigtigt god ide at overveje forskellige tillægsforsikringer. De mest almindelige du kan tegne er her:

 • Kaskoforsikring
 • Glasskade forsikring
 • Førerdækning
 • Afsavnsforsikring
 • Vejhjælp

Forsikringshandler underskriver papir med kunde

Hvad dækker ansvarsforsikring til din bil?

En ansvarsforsikring til bil dækker, som navnet antyder, dit erstatningsansvar som bilejer, hvis du påfører personskade op andre, eller skade på personens bil eller materielle ting. Dette er også gældende for eventuelle medpassagerer, som der forvoldes skade på, hvis et uheld indtræffer. Forsikringen dækker dog ikke skader på dig selv som fører, men her er du ofte omfattet af egen ulykkesforsikring. Hvis ikke, kan du tegne en førerdækning, hvori du som fører også er omfattet. 

En ansvarsforsikring til bil dækker både i Danmark og udlandet, og er som tidligere nævnt lovpligtig. Kører du uden en gyldig ansvarsforsikring, risikerer du først og fremmest en bøde. Dernæst skal du også betale for eventuelle personskader eller andre skader forvoldt på materielle ting. 

Hvad er en kaskoforsikring?

En kaskoforsikring gør du klogt i at overveje, da denne omfatter skader på din egen bil ved bl.a. uheld. Forsikringen er ikke lovpligtig. Har du enten leaset din bil eller optaget lån for at finansiere bilen, er det dog typisk et krav at du også tegner en kaskoforsikring. 

En kaskoforsikring dækker almindeligvis:

 • Tyveri af bilen
 • Hærværk påført din bil
 • Skader ved uheld med mindre skaden er forsaget som følge af grov uagtsomhed.
 • Brandstiftelse

Meget farlig biltyv med elefanhue på

Kaskoforsikring eller ansvarsforsikring - behøver du begge?

Det er i de fleste tilfælde en rigtig god ide også at tegne en kaskoforsikring. Der kan dog være forhold som måske gør, at du ikke finder en kaskoforsikring nødvendig. Har du en bil af ældre dato, vil du muligvis synes, at du ikke behøver dækning af skader på bilen, hærværk eller tyveri. 

Er det din første bil du skal forsikre, er prisen på forsikringen sædvanligvis også højere end hos personer der har ejet bil i mange år. Derfor gør du klogt i at opveje prisen på en kaskoforsikring mod bilens værdi. 

Du har også mulighed for at tegne en kaskoforsikring, efter du har erhvervet bilen og tegnet ansvarsforsikring. Her skal du dog være opmærksom på, at ikke alle forsikringsselskaber tilbyder denne mulighed. De er heller ikke forpligtiget til det, hvorfor du bør undersøge dette inden. 

Husk altid på at du selv skal erstatte og betale for skader forvoldt mod din bil. 

Hvad koster en kaskoforsikring? 

Forsikringsselskaber beregner prisen på din kaskoforsikring ud fra forskellige faktorer. Disse udgør til sammen din såkaldte risikoprofil. Faktorerne er normalvis: 

 • Alder
 • Bopæl
 • Bil (mærke, model, alder på bil etc.)
 • Skadeshistorik
 • Antal kilometer du kører årligt
 • Antal forsikringer du i forvejen måtte have hos selskabet

Det er derfor svært at fastsætte en generel pris, og denne varierer da også fra selskab til selskab. Det er derfor en god ide at undersøge markedet inden du tegner forsikringen, både i forhold til dækning og pris.  

Har du overvejet en glasskade forsikring?

Det er ofte værd at overveje glasskadeforsikring. Vælger du at udvide så forsikringen også omfatter glasskade på din bil, er du dækket ind hvis bilen rammes af stenslag. Den dækker også skader på eksempelvis ruder, sidespejle eller lygteglas.  

Ofte er udbedring af stenslag gratis og uden selvrisiko, men skal ruden skiftes, skal du typisk betale en selvrisiko. Denne er dog væsentlig mindre end prisen på en udskiftning af bilruden uden en forsikring af bil eller lign. . 

Hvad er førerdækning?

Din kaskoforsikring dækker ved uheld kun skader på din bil, mens din ansvarsforsikring dækker skader på andre. Dette gælder både andre billister eller deres ting samt eventuelle passagerer i din bil. Er du impliceret i et uheld, du ikke selv har forsaget, dækker modpartens ansvarsforsikring. Du er med andre ord ikke selv sikret, hvis du er ude for et solouheld.

En førerforsikring dækker altså personskader på dig selv, hvis du eksempelvis skulle skride ud på en våd vej og køre i grøften. 

Dækker min ulykkesforskring ikke personskader? 

Jo, din ulykkesforsikring dækker delvist nogle af de eventuelle skader du måtte pådrages som følge af en soloulykke, Får du varige mén, eller er der udgifter i forbindelse med behandling af personskaden, vil din ulykkesforsikring sørge for at du får udbetalt en godtgørelse. 

En førerforsikring dækker udover ulykkesforsikringen, både tabt arbejdsfortjeneste, godtgørelse for svie og smerte samt omkostninger forbundet med helbredelse af personskaden. 

Du er altså væsentlig bedre dækket, hvis du tegner en førerforsikring. Omfanget af din dækning kan dog variere fra selskab til selskab.  Du anbefales derfor, at sætte dig grundigt ind i hvordan din dækning er, inden du tegner forsikringen.  

Hvad er en afsavnsforsikring?

Hvis din bil enten skades eller udsættes for tyveri, står du pludselig uden en bil - i hvert fald indtil din forsikring dækker. Når du anmelder et tyveri, indtræder den såkaldte efterlysningsperiode på 28 dage. I den periode kan du derfor stå uden bil. Er du som mange andre dybt afhængig af bilen i hverdagen, skal du i de fleste tilfælde leje en bil, indtil du får erstatning fra forsikringen. 

Har du ikke en afsavnsforsikring, skal du selv finansiere eventuelt leje af bil, hvilket hurtigt kan blive flere tusinde kroner. 

Forsikringen er dog ikke altid relevant for dig. Hvis du har en kaskoforsikring der dækker udgifter til en erstatningsbil, i perioder hvor din egen bil ikke er til rådighed, er en afsavnsforsikring ikke relevant. En afsavnsforsikring fungerer som et tilkøb til din kasko, og har du tegnet denne, får du et fast beløb udbetalt pr. dag, i det antal dage du må undvære din bil. 

Numse par står og har brug for vejhjælp

Skal du have bilforsikring med udvidet vejhjælp? 

Hvis du vælger at tilføje vejhjælp til din samlede forsikringspakke, er du sikret hvis du får motorstop på motorvejen, punkterer eller på andre måder har problemer med bilen, der gør at du ikke kan køre videre. Du modtager service på stedet, og skal din bil fragtes til et autoværksted, er dette også inkluderet i forsikringen. 

Som det ses er der altså rigtigt mange ting at overveje, når du skal tegne en forsikring af bil. Der er et væld af forskellige tillægsforsikringer, og du gør klogt i at undersøge dem alle, og overveje hvilke risici du tager ved at fravælge en eller flere. De fleste håber aldrig at skulle gøre brug af forsikring af bil, men er uheldet ude, er du langt bedre stillet med de rigtige forsikringer af bilen. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk