blog_image

Hvor langt på literen - 10 nemme råd til at skåne miljøet!

Estimeret læsetid: ca. 6 minutter

Der er mange faktorer der spiller ind, når det drejer sig om hvor langt på literen du kan køre. Klima og miljø er på manges læber i øjeblikket, og tiltagene for at reducere vores påvirkning på miljøet, har aldrig været flere. De fleste danskere vil gerne køre grønnere og længere på literen og dermed mere økonomisk, men det er ikke alle der ved hvordan. Det er egentlig ikke så vanskeligt som det måske lyder. Det handler langt hen ad vejen om din egen kørestil og adfærd på vejene. 

Altom-bilreparation.dk giver dig 10 enkle råd som du kan følge, hvis du gerne vil køre grønt, og samtidig forbedre din brændstoføkonomi.  

 

grøn spare gris med et speedometer på som indikerer at du skal køre grønt

1. Er du klar du bruger brændstof på bilelektronik?

Mange anvender dagligt elektrisk udstyr i bilen dagligt, men du bør måske skøre ned på dette i fremtiden. Opvarmede sæder, tågelygter eller aircondition bidrager nemlig negativt til din brændstoføkonomi. Din bil kan faktisk bruge helt op til 25% mere brændstof, ved at have aircondition tændt.

 

2. Jo mindre vægt, jo længere på literen

Hvor langt på literen kommer du ved at køre i en lettere bil? Hvis du gerne vil køre økonomisk, kan du med fordel fjerne din tagboks. Tagbokse, eller andet unødvendig vægt i bagagerummet eller på bagsædet, gør bilen tungere. Dette påvirker din bils brændstoføkonomi negativt. En lille indsats kan gøre en stor forskel. 

 

3. Vidste du at dit dæktryk påvirker bilens brændstofforbrug?

Et korrekt dæktryk på din bil kan betyde et lavere brændstofforbrug. Kører du med bare 0,5 bar for lidt i dine dæk, kan det betyde at du bruger op til 3% mere brændstof. Er det længe siden at du har kontrolleret bilens dæktryk, er dit brændstofforbrug sandsynligvis højere end det burde være. Du forlænger også dine dæks levetid, ved at køre med et korrekt dæktryk. Derfor skal du huske at tjekke dine dæk regelmæssigt. Se hvilket dæktryk du skal køre med i din bils servicemanual.  

 

4. Drop tomgangen og sænk din brændstofforbrug

Du kan faktisk spare meget benzin eller diesel ved at undgå tomgang. Tomgang kan nemlig være en stor synder, både for klimaet og dit brændstofforbrug. Hvis du skal holde stille i mere end ét minut, bør du slukke din motor. Det er langt bedre at tænde og slukke motoren, end at lade den brænde. Hvis køen snegler sig afsted med mange, længere pauser, så sluk motoren når køen ikke bevæger sig.

11 biler holder i tomgang på vej med motoren tændt

5. Kan du få en lavere brændstofforbrug ved at holde en stabil fart?

Vil du gerne køre langt på literen, er det en god ide at holde farten, i stedet for at accelerere og bremse ofte. Overvej altid hvor meget du får ud af at foretage en overhaling. Typisk ender du ikke mere end et par pladser længere fremme. Under bykørsel kan det selvfølgelig være vanskeligt at holde farten, men på lange strækninger, bør du holde samme fart. Har din bil en fartpilot, kan du med fordel bruge denne.

Når du skal bremse, er det også en god ide at bremse i god tid. Undgå så vidt muligt hårde nedbremsninger. Hvis du hele tiden tænker fremad, "læser" og tilpasser dig trafikken, kan du undgå mange pludselige nedbremsninger. Dette er både godt for din bil, din økonomi og vores klima.  

 

6. Bruger du gearet korrekt? 

Det er vigtigt for bilens brændstoføkonomi, at du kører i det rigtige gear. Mange bruger dog ikke altid bilens gear på en miljørigtig måde. Færre omdrejninger betyder at din bil bruger mindre brændstof. Du skal derfor altid køre i et så højt gear som muligt i forhold til din fart.

På strækninger hvor hastighedsgrænsen er min. 60 km/t, anbefales det at køre i 5. gear. Har din bil automatgear, har du naturligvis ikke samme muligheder, som i biler med manuelt gear. Du har dog mulighed for at påvirke gearskiftet en smule. Dette gøres ved at ganske kort at give den lidt ekstra gas, og derefter forsigtigt løfte foden fra speederen. 

 

7. Hvis ruderne er oppe, er din kørsel mere miljøvenlig

På en varm sommerdag, kan det være fristende at rulle vinduerne ned eller soltaget op. En lang tur ned gennem Europa i 35 graders varme, kan hurtigt blev ekstra lang uden lidt kølig luft. Skal din kørsel være mere miljøvenlig, anbefales det at holde ruderne lukket, og bruge ventilationssystemet i stedet. Du kan faktisk minimere dit brændstofforbrug med op til 5%

Næste gang du kører en længere køretur, kan du spørge dig selv, hvor langt på literen når du. med ruderene oppe, og hvor hvor lang på literen du kommer, med ruderne nede. 

8. Planlæg din rute, og sænke din brændstofforbrug

Hvor grundigt planlægger du din køretur? Hvad end du skal på job, i supermarkedet eller på besøg hos svigerforældrene, kan du spare på brændstoffet. Selv på korte ture kan der opstå forsinkelser på vejene, eller du kan ende med at tage en omvej. Dette kan undgås med lidt planlægning, og et fornuftigt navigationssystem. Du kan naturligvis også lade bilen stå i indkørslen, og tage cyklen eller anvende offentlig transport på de kortere ture. 

Kvinder bruger hendes finger til at trykke på navigationssystem i bil

9. Er din kørsel på vejene miljørigtig? 

Vinden og din fart spiller en afgørende rolle for om din kørsel er miljørigtig eller ej. Er du kommet 5 minutter for sent ud ad døren, eller vil du bare gerne hurtigt hjem fra arbejde, er det fristende at træde speederen i bund. Lad være med at køre ræs på motorvejen eller mellem hvert lyskryds i byen. Dette er både farligt, og de kraftige accelerationer og hårde nedbremsninger, bidrager til en dårlig brændstoføkonomi.

En højere fart betyder også en højere vindmodstand. På motor- og landevejene er der ofte ingen læ, og dermed bliver vindmodstanden større. Hvis du kører 90 km/t i stedet for 80 km/t, øger du vindmodstanden, og dermed bruger din bil mere benzin eller diesel. Hvis du gerne vil køre grønnere, og overholde loven, bør du ikke køre hurtigere end hvad skiltene viser.

 

10. Vidste du at en varm motor er bedre for din brændstofforbrug, end en kold?

Din bil bruger mindre brændstof, hvis den skal starte fra en varm motor. Derfor kan det være en god investering, at få fat i en motorvarmer til din bil. Specielt i de kolde måneder, er en motorvarmer til bilen god.

Den sørger for at motoren hurtigere opnår den rigtige temperatur. Jo koldere det er udenfor, desto langsommere er motoren om at blive varm. En motorvarmer hjælper både på din brændstoføkonomi, din komfort i bilen samt mindsker slitage på motoren. På den måde kan du spare penge og forlænge motorens levetid. 

Hvor langt på literen du kan køre afhænger i høj graf af din adfærd på vejene. Med disse 10 enkle råd, kan du være en smule mere skånsom ved både din egen økonomi og miljøet. Husk derfor rådene næste gang du sætter dig bag rattet, på denne måde ville du nå langt på literen.

user
Mie January 30, 2020 09:55 am
Fint intiativ i forhold til at skåne miljøet! Det er der mange der kan lære noget af!
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk