blog_image

Klargøring af bil - 7 gode huskeregler til efteråret og bilferien

Estimeret læsetid: ca. 5 minutter

Sommeren er ovre, og efteråret har ramt landet med både regn, blæst og lavere temperaturer, og det er nu, det en god ide at kigge på klargøring af bil. Mens skolerne holder lukket, er der mange danskere der drager på efterårsferie, både i Danmark og udlandet. Altom-bilreparation.dk giver dig her 7 gode råd, så du er bedst muligt klædt på til efterårsferien og det danske efterårsvejr. 

1. Skal du skifte til vinterdæk?

Selvom vinteren først begynder i december, er det allerede nu tid til at overveje om du skal skifte til vinterdæk. Både vejen og vejret bliver koldere og mere udfordrende at køre i.

Når temperaturen er under +7 grader, bør du skifte til vinterdæk, så planlæg derfor hvornår du skal have dækkene skiftet. På den måde sikrer du dig, at bilens dæk er tilpasset forholdene.

OBS: Du må gerne køre med vinterdæk, selvom temperaturen er en smule højere end +7 grader. Du bør dog hellere skifte til vinterdæk to uger for tidligt end to uger for sent. 

 

FIND DINE VINTERDÆK HER 

 

2. Har du tjekket olie på din bil?

Både motorolie og bremsevæske er essentielle for din bils ydeevne. Begge væsker, eller olier, optager løbende vand og skidt, som følge af det danske klima. Dette forringer oliernes egenskaber, og dermed også bilens. Det er vigtigt regelmæssigt at skifte både motorolie og bremsevæske. 

Begge olier skiftes ved et almindeligt serviceeftersyn. Er du gør-det-selv typen, skal bremsevæske typisk skiftes for hver 30.000 til 50.000 km du har kørt, eller hvert andet år. Du kan i bilens servicemanual finde intervallet for netop din bil. 

Skal du blot påfylde bremsevæske, åben da motorhjelmen og find den gennemsigtige beholder. Der er to streger på siden, en der markerer minimum og en der markerer maksimum. Niveauet af bremsevæske skal ligge mellem de to streger. Er du ved at nå minimumsgrænsen, gør du klogt i at fylde bremsevæske på bilen. 

Nu du alligevel har motorhjelmen åben, så kontrollér da også mængden af sprinklervæske. Væsken virker ikke direkte på bilens ydeevne, men hjælper med at holde ruderne fri for skidt, der kan nedsætte dit udsyn.  

 

3. Har du styr på underholdning til bilturen?

Skal du på kør-selv-ferie med børn på bagsædet, kan timerne hurtigt føles lange. Tænk børnene ind i planlægningen af køreturen, specielt hvad angår underholdning til bilturen. 

Den digitale verden har åbnet nye muligheder i form af tusindvis af apps til telefonen eller tabletten. Brug disse som tidsfordriv til børnene. Sørg derfor for at få opladet alle dine digitale enheder, og eventuelt downloade et par tegnefilm, til når det bliver kedeligt at kigge ud ad vinduet.

Du kan også gøre som i de gode gamle dage, og bruge køreturen til forskellige lege. Et godt forslag kunne være trafiklege om skilte eller sikkerhed - så lærer børnene også lidt om trafikken mens i kører sydpå. 

Huskeregel: Selen må ikke tages under armen på barnet, også selvom du får at vide at selen irriterer eller kradser. Det er både ulovligt og mindsker dit barns sikkerhed, skulle der opstå uheld. 

 

4. Vidste du godt der var regler for barnesæde?

Har du mindre børn på under 135 cm med på køreturen, skal de sidde i en barnesøde. Børn må heller ikke ligge ned og sove i bilen. Det skal også foregå i barnesædet. 

Din autostol skal være ECE godkendt. Alle ECE godkendte stole har et tal i navnet, der indikerer, hvornår stolen er godkendt. Følgende mærker er godkendt: 

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

Det anbefales at børn op til 4 år sidder i en bagudvendt barnesæde. Når barnet bliver ældre, bør en selepude med ryglæn anvendes. Fra omkring 10-års alderen er barnet gammelt nok, til at sidde på bilens sæder.  

Placér så vidt muligt altid børn på bagsædet. Er det nødvendigt at anvende forsædet, tjek da hvordan og om du kan montere barnesædet her. Skal barnesædet bagudvendes, er det meget vigtigt at slå airbaggen fra. Det er faktisk ulovligt (og meget farligt) at have en bagudvendt barnesæde foran en aktiv airbag. 

 

5. Hvordan fikser du vinduesviskere der larmer? 

Når efteråret sætter ind, er det vigtigt at have funktionelle vinduesviskere. Både om efteråret og vinteren kan vejrforholdene hæmme udsynet, hvis ikke ruderne holdes fri. Dette er netop viskernes fornemmeste opgave, og derfor er det essentielt at de fungerer korrekt. 

Tjek derfor om gummiet på viskerne er slidt og revnet. Er dette tilfældet skal de skiftes, da de i så fald er dårligere til at rengøre runden og i værste fald kan de forsage ridser i ruden. Er viskebladene intakte, kan det være en god ide at tørre dem af med en klud, hvis det er længe siden de er blevet rengjort.

Husk at vinduesviskerne ikke er beregnet til at fjerne sne eller is fra ruden. Hvis du bruger dem til dette, risikerer du at ødelægge viskerne. På dage med nattefrost, er det en god ide at løfte viskerne fra ruden, så de ikke kan fryse fast. 

6. Hvordan undgår du et dødt bil batteri? 

Din bils batteri er væsentlig mere udfordret i de koldere måneder. Lave temperaturer og frost er både hårde ved batteriet og bilens elektronik. Batteriet bliver forringet og kan miste op mod 40% af sin kapacitet, når graderne ligger omkring frysepunktet.

I takt med at vinteren nærmer sig, falder temperaturen, særligt om natten. Lave temperaturer besværliggør din bils evne til at starte. Bilen bruger væsentlig mere strøm på at starte om efteråret og vinteren end om sommeren. Dette skyldes at motoren og motorens olie er koldere.  

Du bør derfor tjekke batteriets strømniveau, og eventuelt oplade det, så det er klar når temperaturerne pludselig daler drastisk. 

 

7. Har du kontrolleret billygterne, undersøgt hylende bremser og opfyldt bilens minimum dækmønster?

Meget nemt at tjekke men ikke desto mindre pokkers vigtigt for din bil og din egen sikkerhed. Kontrollér derfor om alle lygter på bilen fungerer som de skal. Undersøg også at bilens bremser reagerer som de bør, når du træder på bremsepedalen. 

Tjek dækmønsteret, uanset hvilken dæktype du kører på. Det tager ikke mere end et par minutter.

Efteråret er en udfordrene tid for din bil, på grund af det omskiftelige vejr. Ved at tage de nødvendige forholdsregler, og ved foretage en grundig klargøring af din bil, kan du trygt bevæge dig ud i efterårsvejret. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk