blog_image

Motorlampe lyser? Dette skal du gøre

Estimeret læsetid: ca. 6 minutter

De fleste har oplevet at deres motorlampe er begyndt at lyse. Det er dog, de færreste der ved, hvor katastrofale følger det kan have, hvis det ikke bliver håndteret ordenligt. I denne guide vil du blive instrueret i, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal gøre, hvis din motorlampe begynder at lyse.

Der er 2 forskellige måder din motorlampe kan lyse på. Den kan lyse gult, eller den kan lyse rød. Der er stor forskel på, hvordan du skal håndtere de 2 forskellige farver.

Hvis din motorlampe lyser gult, kan du typisk godt køre videre. Hvis den lyser rødt, skal du køre ind til siden med det samme. Herfra bør din bil ikke køre længere, så der vil være behov for afhentning. Typisk kan dette arrangeres ved at ringe til en mekaniker, eller til autohjælp. Vi anbefaler, uanset farve, at du skal booke en tid hos dit værksted med det samme!

Lyser din motorlampe gult?

En gul motorlampe kan betyde mange ting. Du skal se den gule motorlampe som en indikator på, at noget er ved at gå i stykker. Det betyder altså, at en vigtig del skal udskiftes eller repareres hurtigst muligt. Derfor kan du typisk godt køre videre, hvis den begynder at lyse gult. Det anbefales dog enten at køre hjem eller direkte ud til mekanikeren. På den måde minimeres risikoen for alvorlige motorskader.

Hvad skal du gøre, når motorlampen lyser?

Når din motorlampe lyser gult, er det første du skal gøre at holde ind til siden. Find bilens instruktionsbog frem og slå op på kapitlet om ”bilens advarselslamper”.

OBS: De fleste instruktionsbøger kan findes på internettet

Her kan du ofte finde frem til, hvilken fejl der er forekommet, og hvordan du skal håndtere denne. Dog skal det siges, at det primært kun er nye biler, der oplyser specifikke fejlkoder. Hvis du ikke kan finde frem til fejlen, kan du kigge den kommende liste igennem. Her er der lavet en oversigt over de typiske fejl ved en gul motorlampe

Typiske fejl ved en gul motorlampe

  • Partikelfilter tilstoppet (forekommer kun på Diesel biler)
  • Fejl på lambdasonden
  • ECU kan ikke få forbindelse
  • Fejl på emissionskontrolsystemet

Alle disse fejl har tilfælles, at du som regel godt kan køre videre til dit hjem, eller til dit værksted. Hvis din motorlampe lyser rødt, er det en helt anden sag.

Lyser din motorlampe rødt?

Forskellen fra en gul til en rød motorlampe er stor. Den røde motorlampe betyder, at der er noget der er gået i stykker, og som skal udskiftes eller repareres med det samme. Dette betyder, at du straks skal køre ind til siden, så snart du ser lampen. Herfra er det vigtigt, at din bil ikke kører længere. Hvis kørslen fortsættes, vil det være med stor risiko for alvorlige og dyre skader.

Det er altså vigtigt, at der bliver arrangeret afhentning til bilen.

Ligesom med den gule motorlampe skal du finde din instruktionsbog frem, hvor du herefter kan finde frem til hvad der er gået i stykker.

Ligesom med den gule motorlampe, er det primært kun nyere biler, der oplyser den specifikke fejlkode, hvor de ældre biler, bare lyser. Dette gør det også nemmere for din mekaniker, når du skal forklare, hvad der er sket. Det er lidt anderledes at finde de gængse fejl på en rød motorlampe, da det kan betyde mange forskellige ting. De mest normale er:

Typiske fejl ved en rød motorlampe

  • Turbofejl
  • Fejl på svinghjul
  • Løs tandrem
  • Kabeler der gået i stykker
  • Fejl i toppakningen

Det er helt essentielt, at en rød motorlampe aldrig bliver ignoreret. Det kan resultere i at din motor bliver ødelagt, og at din garanti bliver ophævet.

Hvordan slukker du en motorlampe?

I nogle tilfælde kan det være en fejl, at din motorlampe er tændt Dette gælder dog primært den gule. I disse tilfælde kan du nulstille ECUen (Bilens hjerne), ved at fjerne tilslutningen til batteriet. Vent herefter i 30 sekunder, og sæt den herefter på igen.

Dette kan i nogle tilfælde nulstille motorlampen. Et andet trick er at slukke, gå ud af bilen og lås den. Vent herefter i 30 sekunder og tænd bilen igen.

Denne proces kan gentages et par gange, før det kan virke. Det skal siges, at ingen af disse ”tricks” kan garantere, at din motorlampe vil gå væk.

Alternativt kan du købe en ECU scanner. Med sådan en kan du gå ind og læse, hvilke fejlkoder bilen har, og derefter nulstille dem. Dette kan dog ikke anbefales, da du ikke reparerer fejlen på denne måde.

INFO: Hvis du vælger at nulstille en advarselslampe med en ECU scanner, så forsvinder din forhandler garanti – med garanti!

Som udgangspunkt er der ikke helt nogle reelle måder, du kan slukke din motorlampe på. Du skal derfor tage din bil til en mekaniker, som kan udarbejde en pris på fejlen.

Typiske årsager til at motorlamper lyser

Du tænker sikkert, hvordan det kan være, at din motorlampe lyser. Måske spørger du dig selv, hvordan du kan undgå, at det kommer til at ske fremtiden? Det kan desværre være en dyr affære, hvis din motorlampe begynder at lyse.

Følg med her, og se hvordan du minimerer chancen, for at din motorlampe lyser:

Husk at overhold serviceintervallet

Det er vigtigt, at din bil kommer til service rettidigt.  Værkstedet sørger for at bilens olie, filter og diverse dele er pæne og funktionelle. Samtidig plejer de også at tjekke bilen efter for fejl. Dette er et krav for, at du kan opretholde din forhandler garanti.

Hold omdrejningerne nede ved en kold motor

Hvis du giver din motor høje omdrejninger ved kold motor, sker der det, at der bliver sendt tyk olie rundt i motoren, hvilket kan beskadige den. Sørg derfor altid for, at din bil har den rigtige temperatur, før du giver den høje omdrejninger.

Plej din motor

Noget af det bedste du kan gøre, for at din motor forbliver pålidelig, er at bruge kvalitetsprodukter. Køb en god olie der er tilpasset til motoren. Der findes mange forskellige mærker, der tilbyder produkter, som kan optimere din motor.

Få det lavet med det samme

Hvis der noget der går i stykker, så er det en god ide, at få det lavet med det samme.

Hvis det ikke bliver lavet rettidigt, kan det ødelægge flere ting i længden. På den måde ender det ofte med at blive en meget dyrere affære, end det reelt ville havde været.

Det bedste du kan gøre for undgå at din motorlampe lyser, er at passe godt på din bil og vedligehold den.

FIND ET AUTOVÆRKSTED

user
Hjalmer Nilsen February 04, 2020 11:57 am
Super fed, og informativ artikel :-)
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk