blog_image

Olie til bilen - 9 ting du skal vide om din bils olie

Estimeret læsetid: ca 4 minutter

Det er vigtigt du køber den rigtge olie til bilen, da din motor er en essentiel del af bilen. Det er derfor yderst vigtigt at vedligeholde motoren, og løbende holde øje med din bils olie. 

Det er alfa omega for motorens funktionalitet at bilen kører med både nok og den rigtige olie. Det kan have fatale konsekvenser, hvis du over en længere periode misligholder dette.

Hvis din bil i en periode kører med for lidt olie, kan det i værste fald kræve en ny motor, og det er (meget) dyrt. Ydermere vil din garanti ikke dække, hvis din motor sætter ud som følge af for lidt olie.  

Mekanikker indfører rundt metalrør i motorrummet på en bil

 

Hvordan tjekker og fylder du olie til bilen? 

Er du i tvivl om hvordan du tjekker motorens olieniveau? Altom-bilreparation.dk giver dig 9 trin du skal følge, for at afmåle og fylde olie på bilen korrekt.

 1. Vent til motoren er kold. Hvis du vil gøre det umiddelbart efter kørsel, vent da ca. 30 minutter.
   
 2. Lokaliser oliepinden i bilens motorrum. Pindens hoved er ofte enten orange eller gult.
   
 3. Træk pinden op, og tør den af med en klud eller lignende.
   
 4. Sæt oliepinden tilbage igen, og sørg for at den er helt på plads.
   
 5. Hiv oliepinden op igen, og se efter om pinden bliver dækket af olie mellem de to mærker i pinden. Mærkerne indikerer minimum og maksimum.
   
 6. Er niveauet mellem minimum og maksimum, eller under minimum, skal du fylde olie på bilen. Fyld op til omkring maksimum. Tjek løbende mængden af olie i beholderen, mens du fylder op.
   
 7. Sørg for at oliepinden sidder fast, inden du lukker motorhjelmen.

Orange oliepind bliver trykket ud af olietanken på en bil

Oliepind bliver tørt af med en rød klud

 

Hvor ofte skal du tjekke olie på bilen?

Det er vigtigt jævnligt at kontrollere mængden af olie på din bil. Som tommelfingerregel bør du tjekke olieniveauet for hver 1.000 km du kører. På længere køreture, og på ture med større belastning af bilen og bilens motor, bør du tjekke oftere. Motoren bruger nemlig mere olie her. 

Hvad skal du gøre, hvis olielampen lyser i bilen?

Du skal øjeblikkeligt stoppe kørslen og fylde motorolie på bilen. Forhåbentlig kommer du aldrig til at se olielampen lyse, da der ofte allerede er sket skader på motoren, hvis lampen i din bil tændes. Det er derfor meget vigtigt, løbende at kontrollere bilens olieniveau. 

Hvilken olie skal min bil have?

Udover at have tjek på mængden af motorolie på bilen, er det også vigtigt at have styr på hvilken slags. Du bør derfor tjekke, hvilken olie der passer til netop din bil. Dette findes nemt i bilens instruktionsbog. 

Nyt motorolie til biler bliver hældt ud af en grå dunk

TIP: Hav altid en ekstra dunk med motorolie liggende i bilen, så du hurtigt kan fylde motorolie på bilen. 

Hvilke typer af motorolie findes der? 

Overordnet set findes der to typer af motorolie - syntetisk (herunder semisyntetisk og fuldsyntetisk) eller mineralsk. 

De fleste biler nu til dags kører enten med semisyntetisk eller fuldsyntetisk motorolie, da mineralsk olie har sine begrænsninger, specielt i koldere temperaturer. Er din bil af ældre dato, og dermed har et højere olieforbrug, er mineralsk olie muligvis det bedste valg. Denne olietype er ofte også en smule billigere. 

Hvad er fuldsyntetisk olie?

Fuldsyntetisk er, som navnet indikerer, 100% kemisk behandlet olie. Olien er kemisk bearbejet fra baseolien, hvilket giver en ensartet olie med muligheden for at give olien præcis de egenskaber der ønskes. 

Hvad er semisyntetisk olie? 

Semisyntetisk olie består både af kemisk fremstillet olie og naturlig olie. 

Viskositeten, eller tykkelsen, på syntetisk olie, er kendetegnet ved at ændre sig ved temperaturændringer, hvilket bl.a. hjælper motoren til nemmere at starte, når temperaturen er lav. 

Hvor ofte skal jeg skifte oliefilter på bilen?

Et oliefilter hjælper med at holde skidt og snavs ude af bilens motor, da det filtrerer urenheder i olien fra. 

Du får typisk udskiftet bilens oliefilter, samt foretaget et olieskifte, ved et traditionelt serviceeftersyn. Det en god ide, enten årligt at skifte oliefilteret, eller ved hver 15.000 km din bil har kørt. På den måde sikrer du dig at bilens motor er bedst muligt beskyttet. 

Oliefilter bliver fjernet fra motorrummet på en bil

Hvorfor skal man skife olie til bilen? 

Som tiden går, mister motorolie sine egenskaber. I Danmark kommer der med tiden vand i din motorolie pga. fugtigheden i luften. Dette gør olien tyndere, og dermed forringes oliens egenskaber. Jo dårligere olien er, desto dårligere "behandler" den bilens motor. En dårligere behandling, skader din motor mere. 

Derudover bliver din brændstoføkonomi forringet, mens din bils CO2 udslip forøges. Derfor er det vigtigt, jævnligt at få foretage både olieskift og skift af oliefilteret. 

Du bør altid være opmærksom på olieniveauet i bilen, og hvilken type af olie du skal fylde på din bil. På den måde undgår du pludselig skader i eksempelvis motoren, der kan koste dig mange penge. Derfor skal du altid købe den rigtige olie til bilen. 

user
Svend Åge February 28, 2020 09:51 am
Dette blogpost burde alle kørekortsejere læse. Det er seriøst vigtigt, at folk er opmærksomme på, hvordan maskinen fungerer og hvad man propper på det. Jeg siger tak, og håber, at andre også læse dette indlæg. hilsen en gammel automekaniker (Svend)
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk