blog_image

Revne i forruden - 5 forhold du skal kende hvis din forrude er revnet

Estimeret læsetid: ca. 5 minutter.

Det er sjældent positivt at opdage en revne i forruden. Du har måske siddet i bilen på vej mod arbejdet, og pludselig hører du et smæld mod forruden, og opdager straks en revne i glasset.

Særligt i de våde og kolde måneder med frost, er der højsæson for stenslag. Når vand trænger ned i vejen og efterfølgende fryser til is, skabes der sprækker, hvor småsten og grus løsrives fra kørebanen.

Man kører i en bil med en revne i forruden mens det regner udenfor

Stenslag er (desværre) en naturlig del af livet som bilejer, og revner i forruden er næsten uundgåligt. At gardere sig mod stenslag er stort set umuligt, og sker typisk som følge af småsten eller andet der bliver slynget op på forruden af forankørende biler.

Der kan være stor forskel på størrelsen af stenslaget, samt hvor bliver lavet revner i forruden. Ingen af delen er uden betydning for både din rude og pengepung. Det er nemlig ikke alle stenslag der kræver en udskiftning.

Hvornår foretages der en reparation af bilruden?

Spørgsmålet du sandsynligvis vil stille som det første, hvis du rammes af stenslag.  Det er nemlig ikke helt uvæsentligt om stenslaget nødvendiggør en udskiftning af ruden, da dette ofte er forbundet med en større omkostning for dig.  

Som hovedregel kan et stenslag repareres, hvis revnen er mindre end 2 cm, eller hvad der svarer til en to-krone. Stenslaget skal også være min. 5 cm fra kanten af forruden.

Hvordan stopper du en revne i forruden?

Hvis du rammes af et stenslag af mindre karakter, som beskrevet ovenover, bør du straks få det repareret. Hvis ikke, risikerer du at skaden udvikler sig, hvilket i sidste ende kan indebære en udskiftning af ruden.

Mekanikker lapper mindre stenslag med vakumlim

Selvom du måske ikke synes at stenslaget er særlig stort, og ikke er til gene for dit udsyn, kan det faktisk være farligt at køre med. Forruden bidrager nemlig til bilens modstandsdygtighed, og dermed din generelle sikkerhed, hvis uheldet er ude.

TIP: Sæt et stykke tape eller plaster over stenslaget. Dette forhindrer vand og skidt i at nå ned til det laminatfolie, der er mellem lagene af glasset. Sker dette, kan det efterlade pletter og misfarvninger i glasset, der kræver udskiftning af ruden.

Op til 30% af bilens strukturelle styrke kommer fra foruden. Derudover har bilens airbag i passagerens side, brug for støtten fra forruden, hvis den udløses.   

Det anbefales altid, at få repareret stensalget hos en autoriseret mekaniker, så du kan vide dig sikker på at reparationen udføres korrekt. Du bør også få udbedret skaden så hurtigt som muligt. Jo før skaden repareres, desto bedre bliver resultatet. 

Hvad kan kræve et skift af bilruden?

Er stenslaget større end 2 cm, kræver det i langt de fleste tilfælde en udskiftning af ruden. Større stenslag kan nemlig gøre bilen ulovlig at køre i. Netop størrelsen, samt placeringen af stenslaget, spiller en væsentlig rolle for om bilen er lovlig. Hvis den ikke kan godkendes til syn, skal ruden skiftes. 

Hvordan påvirker stenslag syn?

En forrude inddeles typisk i tre områder (A, B, og C), hvori der hersker forskellige regler der afgør om ruden, og dermed bilen, kan godkendes ved syn. De tre områder omfatter kun den del af ruden, som vinduesviskerne når.

Grafisk illustration af lovgivning for hvordan en rude skal laves efter stenslag

Kilde: Trafikstyrelsen

Område A)

Dette område måler omtrent 30 x 30 cm, nogenlunde symmetrisk med bilens rat. Skader inden for dette område skal kunne indkredses af en cirkel med en diameter på 3 mm. Dog vil skader såsom ridser eller mattering, der kan utydeliggøre sigtbarheden gennem glasset, kræve en udskiftning af ruden.  

Område B)

Område B er opdelt i to lige store områder på hver sin side af område A. Områderne har samme højde som A, og afgrænses naturligt af rudens midte og ”afslutning” til venstre. I område B skal alle skader kunne omkredses af en cirkel med en diameter på henholdsvis 10 mm og 50 mm, hvis ikke ruden skal udskiftes.


Område C)

Området kommer i forlængelse af højre område B, og begynder således fra midten af forruden og dækker det resterende område af viskefeltet. Heri skal alle skader kunne omsluttes af en cirkel med en diameter på henholdsvis 30 og 150 mm.

Hvilke andre synsregler ved stenslag skal du være opmærksom på?

Foruden førnævnte, er der en række andre regler for om din rude kan godkendes til syn.

To mekanikkere skifter forruden på en sort bil

  • Skader der overlapper flere områder af ruden, behandles som to individuelle skader.
     
  • Er der sket skade på begge lag af glas, kan ruden ikke godkendes til syn, uanset placering og omfang af skaden.
     
  • Ruder hvor stenslag eller andre skader er repareret, og dermed fremstår usynlige, kan godkendes.

Har du glasskade forsikring?

Har du tegnet en kaskoforsikring med glasskade, vil dit forsikringsselskab dække omkostninger forbundet med reparation af ruden. Er skaden så omfattende, at ruden må skiftes, dækker de fleste selskaber ligeledes, mod betaling af en selvrisiko. Denne er som regel mindre end prisen på ruden.

Det varierer naturligvis fra selskab til selskab hvordan du er dækket ind, så det anbefales at undersøge dette ved dit forsikringsselskab.

Indhent tilbud hvis ruden skal skiftes 

Skal din rude skiftes, og dækker forsikringen ikke, gør du klogt i at indhente og sammenligne priser på udskiftning af bilruden, da dette kan variere meget, og potentielt spare dig for mange penge.

Find EN MEKANIKER HER

Vidste du at du også kan få stenslag kan lave lak skader?

Selvom det oftest er forruden det går ud over, kan lakken på bin bil også tage skade. Her er der ligeledes forskel på hvad du bør foretage dig, afhængigt af skadens omfang og placering.

Mindre skader kræver ikke umiddelbar handling, men gør naturligvis ikke noget godt for bilens ydre.

Medfører stenslaget hul i lakken, bør du straks skride til handling, da lakken begynder at ruste. Det er vigtigt at få fjernet rust fra området omkring skaden så hurtigt som muligt. Dette gøres nemmest med enten en stålbørste eller en mindre, spids kniv.

FIND EN AUTOLAKERER HER

En revne i forruden, er uanset størrelsen, rigtig ærgerlig, men kan blive meget værre hvis ikke den behandles rigtigt og i tide. Ignorer derfor aldrig selv den mindste revne i forruden. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreperation.dk