blog_image

Værditab bil - Sådan minimerer du tabet!

Estimeret Læsetid: ca. 6 min

Har du været i tvivl om, hvornår det er tid til at sælge din bil? Eller skal du købe dig en ny bil, og vil vide hvilken bil der har det laveste værditab? Så bør du læse med her.

Værditab bilmærker

Hvilke biler holder prisen bedst

Værditab på bil ved skade

Den største udgift ved ejerskabet af en bil, er værditab på bil. Derfor er det vigtigt, at du følger markedet på din bil. På den måde ved du nemlig hvad tilsvarende biler bliver solgt for. En måde du kan ”følge” markedet på, er ved at gå ind på bilportaler, hvor du kan følge bilernes priser.

Det er en god ting at gøre. Både når du skal sælge din bil, og når du skal erhverve dig en ny.

Tommelfingerregel

Det siges, at det kan forventes, at din bils værdi falder mellem 16-25 % om året. Det sker ved normalt forbrug. Ved normalt forbrug forstås det, at du kører 15-20.000 km om året. Det største værditab sker altid første år, hvor efter det falder nogenlunde jævnt.

Derfor er det altid en god ide at få så meget rabat som muligt hos forhandleren, så du minimerer din afskrivning.

Bilens værditab er en usynlig udgift, ind til den dag du vælger at sælge den. Det er først her, du finder ud af, hvad bilen har kostet dig.

Der er mange faktorer, der er med til at bestemme, hvor stort dit værditab vil blive. Det afhænger meget af hvornår den nye model kommer, nye afgiftsreformer og udbuddet på bilen.

Desuden er de faktorer der påvirker værditabet mest; kilometertallet, standen og alderen på bilen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at passe på bilen.

Værditab og ekstraudstyr

Ekstraudstyret skal du kun investere i for din egen skyld. Som udgangspunkt er de penge du vælger at bruge på ekstraudstyr, ikke noget du får igen og er med til at øge værditab på bilen

Der er udstyr du kan vælge, som gør, at det bliver nemmere at sælge bilen. Eksempler på dette kunne være:

 • Parkeringssensor
 • Bakkamera
 • Adaptiv fartpilot
 • Automatgear

Du får desværre ikke de penge igen, som udstyret har kostet. Du kan til gengæld forvente, at det ”rigtige” udstyr, vil få nogenlunde samme afskrivning som bilen – altså 16-24 % om året.

Hvis du godt kan lide store motorer, og farver der skiller sig ud, er det er desværre her, værditabet er allerhøjest. Flere undersøgelser viser, at afskrivningen på ”specialbiler” er markant højere, end de varianter med mere neutrale farver og mindre motorer. Hvis du går meget op i gensalgsværdi, skal du aldrig vælge biler, der skiller sig for meget ud.

Hvor langt på literen din bil kan køre, har betydning for afskrivningen Jo længere den kan køre des mindre er afskrivningen. Lige så snart vi taler om store V8 motorer, er det noget helt andet. Mange har ikke råd til driften på sådan slags biler, og derfor bliver værditabet ofte større

Værditab bilmærker

Det er svært at sige præcist hvilke biler der har den største afskrivning.

Bilbasens undersøgelse viser, at den største afskrivning sker det første år af ejerskabet. Her forsvinder 20% af bilens nypris. Derudover har de lavet en undersøgelse, der viser, hvilken bil der har den største afskrivning over 4 års ejeskab.

Bilerne der er med i undersøgelsen, har alle sammen kørt over 80.000 km

 1. Alfa Romeo Mito 67 %
 2. Chevrolet Cruze 66%
 3. Chevrolet Aveo 65%
 4. Subaru Outback 65 %
 5. Alfa Romeo 159 64 %

Kilde: Bilbasen

En af grundende til at afskrivningen er så høj, på overstående biler, skyldes prisændringer. Generelt set er nypriserne faldet markant på mikro og mini klassen over de sidste par år. Dette skyldtes primært nedsættelsen af registreringsafgiften.

Der er også flere bilfabrikanter, der er begyndt at producere mikrobiler, hvilket er med til at presse priserne helt i bund.

Derfor er det ikke så attraktivt at købe disse biler brugt mere, da priserne er faldet så meget

Hvilke biler holder prisen bedst?

Udover undersøgelsen af hvilke biler der taber mest i værdi, har de også lavet en undersøgelse, der viser, hvilke biler der holder mest på deres værdi.
Det som bilerne har tilfælles, er at de alle har en ”Fair” ny pris, samt er kendt for deres gode kvalitet.

Her er det typisk biler fra VAG koncernen (VW, Audi, Skoda). Samtidig har mange det tilfælles, at det er familiebilsklassen. Denne undersøgelse er baseret på 3 års ejerskab, og at bilerne har kørt ca. 60.000 km.

Bilmærker der holder værdien bedst

Gennemsnitligt værditab over 3 år – 60.000 kilometer

 1. Skoda – 41,4 %
 2. Kia – 41.4 %
 3. Toyota - 41,8 %
 4. Hyundai - 42 %
 5. Dacia – 42,2 %

Bilmodeller der holder værdien bedst

Gennemsnitligt værditab over 3 år – 60.000 kilometer

 1. Kia Ceed SW – 37,4 %
 2. Skoda Octavia Combi – 37,4 %
 3. Toyota Auris Hybrid st. car – 38,1 %
 4. Dacia Lodgy – 38,1 %
 5. VW Golf Variant – 38,3%
 6. Hyundai i30 station car - 38,5 %
 7. Ford Focus station car – 38,8%
 8. Peugeot 308 station car - 39,1 %
 9. Nissan Qashqai – 39,3 %
 10. VW T-Roc - 39,4 %

Biltyper der holder værdien bedst.

Gennemsnitligt værditab over 3 år – 60.000 kilometer

 1. Stationcar – 40,8 %
 2. MPV – 40,8 %
 3. SUV – 41,4 %
 4. Sedan – 43,2 %
 5. 3-dørs – 44,5 %

Kilde: Bilbasen

Så hvis du skal have en bil med den laveste afskrivning, skal du gå efter en stationcar eller en MPV. Disse biler holder deres værdi bedst.

Det gør også, at bilerne er med til at holde deres pris, og at de forskellige forhandlere ikke lige pludselig, laver en prisnedsættelse på disse biler.

Det betyder også at forhandlerens prisstrategi påvirker brugt markedet. Det gør, at afskrivningen bliver mindre end på mange andre mærker, som f.eks. Alfa Rome

Værditab på bil ved skade

Som nævnt tidligere kan du desværre ikke undgå, at din bils værdi falder i løbet af dit ejerskab. Værdien falder desværre endnu mere, hvis den har været involveret i et større uheld.

Dette skræmmer de fleste væk, da folk er nervøse over at det går ud over bilens køreegenskaber. Derfor er det vigtigt, hvis du vælger at købe en ny bil, at sørge for at den ikke har været skadet. Dette påvirker nemlig værditab på bil.

Så hvordan sikrer du dig at bilen ikke har været skadet? Jævnfør den danske lovgivning, skal det stå på bilens slutseddel om bilen har været involveret i store skader. Det er dog ikke alle der handler i god tro, derfor en god idé, kan være at køre forbi et autoværksted der kan tjekke den efter.

BOOK TID HOS VÆRKSTED

Hvis du har været ude i et uheld, der har forvoldt store skader på din bil, påvirker det desværre salgsprisen. Hvis du har til valgt den rigtige forsikring, kan du få dit forsikringsselskab til at dække noget af værdiforringelsen. Du kan dog maks. få 20 procent af skadens værdi i erstatning.

LÆS MERE OM FORSIKRINGER

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bilreperation.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bilreparation.dk